logo BBH

Brassband Hombeek

PlastiKCs DASTECH Wim Moortgat Tuinwerken Crelan
Taille Unique Prosares - Professional Services and Resources Kantoor VKF Marcel De Boek - Tuinwerken
<<< naar overzicht berichten

Concert met Bert Joris (26 januari 2013)

Op zaterdag 26 januari speelde Brassband Hombeek concert in het Cultuurcentrum van Mechelen onder leiding van Raf Van Looveren en samen met jazzvirtuoos Bert Joris.

De zenuwen waren wat meer gespannen dan anders, en de verwachtingen lagen hoog. Want jazz, dat is toch iets compleet anders dan wat een brassband zo normaal gezien vooral speelt…

Als eerste werk koos Raf Van Looveren voor een ingetogen tubakwartet, dat bestaat uit twee euphoniums (ofte tenortuba's) en twee bastuba's. De lichten gingen uit, het orkest zat klaar op het podium, maar… vooraan gebeurde niks. In plaats daarvan hoorde het publiek Benediction van John Stevens, dat door de vier solisten gespeeld werd van achter in de voormalige kerk. Een apart begin.

Daarna konden alle muzikanten laten horen uit wat voor hout ze gesneden zijn in het korte, spetterende openingswerk Flashlight van Jan Van der Roost, waarna een moment van rust zich opdrong met The Witch of the Westmerlands.

Bert Joris vervoegde de band op het podium en bracht twee van zijn zelf gecomponeerde en gearrangeerde nummers, King's Garden en Snappin'. In een aan het orkest vreemde muziekstijl, waarbij zowel band als solist een tandje moesten bijsteken, het orkest in de ritme en feeling, de solist in volume.

Brassband Hombeek sloot het eerste deel van het concert af met A King's Lie, dat speciaal voor hen werd geschreven en er mee voor zorgde dat Brassband Hombeek bij de provinciale orkestwedstrijd in oktober 2012 werd geklasseerd in ere-afdeling met 89%!

Na de pauze stonden twee op en top brassbandwerken op het programma: het indrukwekkende Horizons en wat meer ingewikkelde Gaudete!. Opnieuw Bert Joris dan, met de jazzwals Only for the honest en Alone at last, een muziekstuk dat heel ingetogen en bluesy begint maar al gauw ontaardt in een stevig volume waar je, zoals Bert Joris het zelf uitlegde, "je je frustraties eens goed van je af kan blazen". Indrukwekkend.

Bij Innuendo van Queen waren speciale rollen weggelegd voor onze Spaanse cornetten, veel handengeklap en drummer Jens in rechttoe rechtaan popmodus. Funky Brass vroeg een vettige stijl van de muzikanten, met als kers op de taart een ter plekke verzonnen (want dat is wat een mens doet als hij improviseert) solo van onze solist Bert Joris.

Het concert werd een halt toe geroepen door The Australasian, geen mens maar een klassieke brassbandmars.

gepubliceerd op: 26/1/2013

Sven Oostens Ceulemans-Dirix Colonne-Vaganee Spoelders Tiling Levelit Hoeve Ten Bossche Bart Awept Renovatiewerken Brughuis Hollandse Mosselcentrale Yumeiho Belgium - specialist voor nek- en rugklachten Van Cauter Verschaeren-Mertens VGC Elec Lemca Squire Patton Boggs - Bart Vanderstraete Bruultjeshoek Buurtkapper ADC Travel Elisabeth Hotel Mechelen