Concert met Svenja Van Driessche (30 jan 2016)

Meer foto’s via onze Facebook pagina (geen account vereist!)

Eind januari nodigde Brassband Hombeek violiste Svenja Van Driessche uit voor het jaarlijkse concert in de Mechelse Minderbroederskerk. Deze ongewone combinatie van een groot koperblazersorkest met solo-viool resulteerde in een naar onze mening zeer geslaagde concertavond. We trapten het concert af in ware brassbandstijl met een ouder werk van Philip Sparke, getiteld ‘Jubilee Overture’, gevolgd door een prachtig arrangement van een werk origineel gecomponeerd voor koor: ‘Distant Land’ van John Rutter. Met het Concerto voor viool van Dmitri Shostakovich verwelkomden we onze soliste voor de eerste keer op het podium. Een doorleefde vertolking van dit ‘zware’ derde en vierde deel stelden soliste, muzikanten en publiek danig op de proef. Dit is natuurlijk geen eenvoudige luistermuziek, maar behoort wel tot het standaardrepertoire voor solo-viool, dus vond dirigent Stan dat deze uitvoering een must was voor dit concert. En hoorden toch veel positieve commentaren achteraf… Shostakovich heeft ook ware variétémuziek geschreven, getuige daarvan zijn 2nd Waltz, die gevolgd werd door de March uit Shostakovich’ Jazz Suite, die meteen het einde van het eerste deel inluidde.

Na de pauze ging de show verder met een kort openingswerk van Peter Meechan, met name Fanfare for a Festival. Traversada, gebaseerd op een Zwitsers volkslied en van de hand van Oliver Wäspi was het belangrijkste grote werk van het tweede deel – een heus wedstrijdwerk! We nodigden Svenja opnieuw op het podium uit voor het wondermooie hoofdthema van de film Schindler’s List, waarna ze het aartsmoeilijke ‘Moto Perpetuo’ van Paganini speelde. En dan kon de negentiende eeuwse vioolhit ‘Salut d’Amour’ van Edward Elgar niet op het programma ontbreken.

Afsluiten deed Brassband Hombeek met een bluesy stukje voor drie solo trombones, een bewerking van At the Sign of the Swinging Cymbal en de Earth, Wind and Fire classic ‘In the Stone’. Een geslaagde avond vonden wij het!