Concertreis naar Friesland (19-20 april)

Affiche Voorjaarsconcert Bitgummole 2013Op vrijdagavond 19 april vertrokken dirigent en muzikanten op concertreis richting Friesland (NL). Twee uur na het vertrek in Hombeek, was de bus nog altijd België niet uit… structurele files rond Antwerpen, heet dat dan. Maar dat kon op de keper beschouwd de goede sfeer niet om zeep helpen.

Net op tijd voor nog een kort inspeelmoment arriveerde Brassband Hombeek dan in Ureterp bij Drachten voor het galaconcert ter gelegenheid van het Gouden Spijker Festival, een regionale brassbandwedstrijd.

Na kort maar spetterend programma, volgde een korte maar spetterende nacht. Leuk!

De Friezen hebben ons echt goed ontvangen. Een lekker ontbijt (met Fries suikerbrood) en een repetitie later stond er alweer een maaltijd klaar, deze keer van Aziatische origine. In de namiddag bezochten we het nabij gelegen stadje Franeker en het aldaar gelegen Koninklijk Eise Eisinga Planetarium. Het verhaal gaat als volgt. Toen zich een conjunctie (wanneer een planeet of maan gezien vanaf de aarde voor- of achterlangs de zon trekt) van de maan en de planeten Mercurius, Venus, Mars en Jupiter zou voordoen, gaf een plaatselijke dominee een boekje uit waarin hij voorspelde dat deze hemellichamen op 8 mei 1774 op elkaar zouden botsen. Er onstond grote paniek. Eise Eisinga besloot daaropvolgend in de woonkamer van zijn huis een werkend schaalmodel van ons zonnestelsel te bouwen. Een op de zolder aangebracht uurwerk regelt de omloopstijden van de toen bekende planeten: Mercurius, Venus, de aarde, Mars, Jupiter en Saturnus.

Die avond was de brassband te gast op het voorjaarsconcert van de Christelijke Brassband Looft den Heer uit Beetgumermolen – Bitgumolle, zoals ze het ter plaatse uitspreken in het Fries. Brassband Hombeek speelde een, al zeggen we het zelf, prachtig concert. Nadien ging het al snel richting bus en weer naar Hombeek, waar we pas diep in de nacht arriveerden.

bbh-bitgummole-2013

Brassbands Looft den Heer en Hombeek in massed band formatie

Brassband Hombeek kan zeker terugkijken op een heel geslaagde trip en beloofde dan ook Brassband Looft den Heer eens uit te nodigen in Hombeek in de komende tijd.

Meer foto's hier